gagyiwood-a kajánfejűek szemével

Értelmes emberek zsebében az összes bicskájuk kinyílik, ha hazai és külföldi cölöp-celebjeink ostobaságait olvasni kénytelenek. És néha kénytelenek, mert mindenhonnan árad az ostobaság, kikerülni lehet, néha bele nem botlani viszont nem lehet. Akkor én mostantól SZÁNDÉKOSAN fogok beléjük botlani, és élvezettel kiadom magamból, amit gondolok a média nagyságos asszonyról és az ő kétdimenziós teremtményeiről. Az álompárok álomtalan életéről. Az adakozó lelkű szárnyatlan gagyiwoodi hírességek szárnyatlanságáról. Meg rólunk, akik nem vagyunk hülyék, bármennyire is szeretné a bulvármédia...

Friss topikok

Linkblog

Anyu halála megváltoztatott. Már évek óta változtam, de ez a halál lezárt a lelkemben egy átalakulási folyamatot. A hitem már nem létezik. És nem anyu halála csak az oka. Ha csak ennyi lenne, ez ellen lehetne védekezni lassú gyógyulással, megbékélve, letisztult érzésekkel, az életnek újra örülve. Ez menne, lassan, de menne. De a világot mocsok helynek látom, a fajunkat igazi, lelki fejlődésre képtelennek, a jövőnket szürkének. Történészként is, emberként is, nőként is így látom. Tudtam örülni, nevetni is, egy-egy szép napért hálás is tudtam lenni, és ez a szemlélet visszatérhet, ha feldolgozom a fájdalmamat. De a világról alkotott összkép tőlem függetlenül is rettenetes. Ha nem vetítem ki a fájdalmamat a külvilágra, akkor is reménytelenség burkolja a létezésünket. A napi örömök, a kicsi sikerek képesek elfeledtetni ezt a tényt, de ettől a tény még tény marad.

Nem tudom, hogy a hitemmel mi lesz. Visszatér valaha az a tiszta, egyszerű igazság, hogy mindenkinek olyan lesz a sorsa, mint amit érdemel, csak ki kell várni? Attól félek, nagyon egyszerű dologra döbbentem rá. Egyszerű, szinte kegyetlen dologra. Ha anyu halála után lassan fel tudok újra egyenesedni, lesz saját életem, az írói karrierem is beindul úgy igazán, akkor talán tudok majd újra hinni. Ha maradok így, kisemmizve, megbántva, kihasználva, a kiérdemelt békére hiába várva, akkor nem lesz újra hitem. És ez iszonyú! Mert azt jelenti, nincs hit. A hit öntudatlan akarása, vagy nem akarása van, és attól függ, hogy akarjuk, vagy nem akarjuk, hogy az életünk tényeit el tudjuk-e viselni az égi segítség reménye nélkül, vagy sem?

Aki boldogul egyedül, hazudozva, önbecsapva, a napi rohanás zaja mögé bújva, az nem néz felfelé. Mindig csak a lába elé néz, lépeget, bal, jobb, mindig egyet előre, ennyi. Aki nem bírja önnön létezésének terhét, az segítség után néz. Itt a földön a segítség  drogot,  piát,  alkalmi segélyt, esetleg baráti tanácsot jelent… ez pedig nem elég. Aki több, mélyebb, vigasztalóbb segítségre vágyik, addig keres nem evilági, tehát nem bizonyítható erőt, akibe kapaszkodhat, amíg talál magának egyet. A világon jelenleg több ezer vallás létezik, és mindegyik vallás követői hiszik, hogy ők kiválasztottak, csak ők értelmezik jól Istent,  és haláluk után ezért jutalomra számíthatnak, valamiféle örök élet formájában.

A hit jön, valahonnan, néha marad a halálig, néha megy, mint nálam is, de ha jön-megy, akkor többször is jöhet-mehet. Talán az én hitem is visszatér valaha. Az önmagát becsapó sikerember hívővé válhat, a hívő meg elveszítheti hitét. Bárkiből lehet drogos, aztán, ha a poklot megjárta, és onnan visszatért, akkor hívő lélekké válhat, aki igazi erővel harcol a drogok ellen, mert ha valaki, ő aztán tudja, mit jelent a pokol! Oda-vissza működik a keresés, a hitet lehet megtalálni, lehet elveszíteni, sőt újra megtalálni is lehet. Én már váltottam. Isten vagy van, vagy nincs, bizonyíték sehol, csak magyarázkodás oda-vissza,  millió könyv tényeknek kikiáltott igazságokkal, vallásos könyvek Isten létét, tudományos könyvek a nemlétét bizonygatják, és mindenki a saját lényegén átszűrve a dolgot, hoz egy döntést: Isten van. Vagy Isten nincs. Ennyi. 

Én most éppen az "Isten nincs" igazságát látom. Vagy inkább érzem. A saját életem, a  bennem tomboló fájdalom, a sok mocsok, ami körülvesz, a rengeteg igazságtalanság, ami az arcomba üvölt... a világot már nem látom igazságos helynek.  És egy olyan világban, amit az önzés működtet, nem létezhet Isten. Magunkra vagyunk hagyatva...

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gagyiwood.blog.hu/api/trackback/id/tr342700851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuligula 2011.03.02. 00:48:49

Kedves Cita!
Elszomorított amit írtál. Úgy gondolod, hogy ezt megállapítjuk és slussz plassz? Ilyen egyszerű eldöntendő kérdés lenne az egész? Vagy Te is arra vágysz mint mindannyian, hogy csiribú-csiribá könnyek nélkül megússzuk? Mi nem vagyunk istenek. Pisilünk, kakilunk, és uram bocsá' még néha szájszagunk is van. De van valami ami előre visz, pontosan amit leírtál, hogy megpróbálunk fölfelé tekinteni, ami túlmutat fájdalmainkon, ami éltet, akkor, ha már semmi kiút nincs, és nem csak akkor. Ha már nem sírunk azon,hogy valaki kegyetlenül bánt velünk- legyen az akár az Anyatermészet is- nem vesszük magunkra a világ összes fájdalmát mert a sajátunk is épp elég ahhoz, hogy letegyük azt a bizonyos téglát. És akkor amikor soraidat olvasva megölellek, mert erre van szükséged, és tudom, hogy új nap virrad. Most döntsük el, sírunk vagy élünk? Annyi mindent tehetünk ezért a büdös világért. Például azt, hogy holnap felkelünk és munkába indulunk és...

Kalányos Zsolt 2011.03.02. 12:52:57

Kedves Cita "néni" ...:)

Nagyon szomorúan olvasom, hogy elvesztetted az anyukádat...őszinte és mély részvétem...

Nekem mostanság semmi nem ad nagyobb erőt a kitartáshoz és a következő nap terheinek cipelésére mint az a tény vagy tudat, hogy vannak őszinte és igaz barátaim akikre bármikor bármiben számíthatok...

Eric Clapton mikor elvesztette a kis gyermekét, akkor írt egy dalt... www.youtube.com/watch?v=AscPOozwYA8

Ez a dal tökéletesen elmondja azt, amit az embernek el kell viselni azt amikor a szeretteink elmennek....Elmennek mint ahogy mi is elfogunk menni egyszer...
Ez a dolgok természetes rendje azt hiszemmm...Bár nehéz és talán ezt a legnehezebb elfogadni az egész életben...Mégis amikor belegondolunk, hogy mi a legfontosabb az életben akkor sokan sok félét tartanak fontos vagy legfontosabbnak..
Én azt szeretném az élettől vagy a Jó Istentől kívánni hogy ha majd a halálos ágyamon leszek, akkor legyen alkalmam elbúcsúzni a szeretteimtől...
Ha ezt megadja a Jó Isten, akkor azt mondom, hogy érdemes volt élnem...
Mindegy mi történik utána, hogy hova kerül az emberi lélek...

sokat gondolkodtam azon, hogy mennyi mindent adtál nekem és a többi Gandhis diáknak...ezt lehet tudod, de ha nem akkor elmondom, hogy mindannyiunk szívébe és elméjébe olyannyira nagy változásokat idéztél elő, ami meghatározza az életemet, életünket..
ezt neked köszönhetjük...És nem puncsolás, avagy üres beszéd..ez őszinte való igazság. Ugyanis akivel csak beszélgetek (volt Gandhisok közül) azoknak mind egytől egyik nyújtottál valami olyan plzusszt a történelmen kívűl, ami tényleg segítség és mankó amire támaszkodhatunk akkor mikor épp szükségünk van rád...avagy a tanításodra..

Ezt köszönöm, köszönjük.....

Deothora 2011.03.04. 15:11:06

Felnézek és látom a mindenséget, mégsem látok semmit.
Csendben, szótlanul hallgatok, mert hallni akarom, ezer hang szól, mindent hallok és mégsem hallok semmit.
Érezni akarom, hogy fogja a kezem, hogy támasszon ha fáj, ha kegyetlenül fáj, de szétnézek és egyedül vagyok a tömegben...
Nyúlnék felé, újjam annyi mindenre mutat, de mégis a semmit tartom markomban...
Hinni akarom, tudni akarom hogy hol, mikor és miért...mégsem tudok semmit...csak érzem : a semmit, magam és Öt.

t.zita 2011.03.04. 23:19:16

...vagy nem vagyunk magunkra hagyatva! Cita, nagyon szépen leírtad a benned zajló érzéseket a hittel kapcsolatban. Aki észérveket keres erre a témára, és okos és intelligens is, így látja a mai világot.
A hit azonban nem logikus, nem megfogható vagy tapintható, ahogy Deothora is írta. Mégis van, és Isten ajándékának tekintem.
Cita, Te boldog, elégedett lehetsz az eddigi életeddel. Egy problémás gyerekkor ellenére nem kallódtál, züllöttél el,helyt álltál édesanyád mellett, olyan pedagógus vagy, akit a diákok is elismernek és szeretnek -ld. Zsolt írását.
A túlvilági megmérettetésen nincs félnivalód, ott nem azt nézik, hogy egyik vagy másik vallás előírásait betartottad-e, hanem azt, hogy jó vagy rossz ember vagy-e.
Isten nem rossz, de hagyja, hogy az emberek válasszanak a jó és rossz között, és mi sajnos sokszor rosszul választunk, és ettől bizony mások is szenvedhetnek -rossz szülői magatartás.
Ennek ellenére hiszem, hogy Isten drukkol nekünk, ad lelkierőt, ha kérjük, hogy a jó úton járhassunk. Mindenkinek megvannak a maga keresztjei, ahogy Jézusnak is megvolt. Ő sem igazságos és barátságos világot látott maga körül. Nem is lelkesedett a sorsáért, de nem vesztette el a hitét: "Atyám, ha lehetséges, múljék el tőlem ez a kehely, de ne az én akaratom legyen, hanem a Tiéd!" Majd a keresztfán: "Atyám, atyám miért hagytál el engem?" Nem mondta hogy nincs Isten, hogy nincs hite, de azért a csalódását, szomorúságát kifejezte.
Lehet, hogy a hit csak pszichológia. De nélküle egyedül érezném magam, nem tudnék Jézussal, Máriával, a meghalt szeretteimmel beszélgetni, nem lennék abban biztos, hogy a halál utáni lelki élet sokkal jobb, mint ez, de azt ki kell érdemelnünk azzal, hogy ezt tisztességesen végigcsináljuk. Ez a hit ad értelmet a nehézségnek,problémáknak, szenvedésnek.
Sok jó és szép is van körülöttünk, csak észre kell venni. Vannak segítőkész emberek, jó és türelmes szülők, szerető gyermekek. Lehet hallani, olvasni jó példákat, de kétségkívül sok az ellenpélda is. Ha a példák háttereit is látnánk, több hit-nélküliséget találnánk a rossz oldalon.
Nagyon szeretem ezt a témát, elnézést, hogy hosszan írtam.

gagyiwood 2011.03.07. 10:19:22

Zsoltim, végtelenül jólestek a szavaid, nem is tudtam rá korábban reagálni. Én is így gondolok rátok, az együtt végigélt évekre. Örülök, hogy ide találtál, várom, hogy beszélgess velem ezután is, de persze, csak ha akarsz. Puszillak!!!
Zitám, köszönöm, a te hited erős. Burkolózz bele jó erősen! Én magamba kapaszkodom, meg a barátaimba, így beléd is.
Deothorám, csodálatosak a szavaid. Mindent és mindennek az ellenkezőjét is éljük, és érezzük. Emberek vagyunk...
süti beállítások módosítása