gagyiwood-a kajánfejűek szemével

Értelmes emberek zsebében az összes bicskájuk kinyílik, ha hazai és külföldi cölöp-celebjeink ostobaságait olvasni kénytelenek. És néha kénytelenek, mert mindenhonnan árad az ostobaság, kikerülni lehet, néha bele nem botlani viszont nem lehet. Akkor én mostantól SZÁNDÉKOSAN fogok beléjük botlani, és élvezettel kiadom magamból, amit gondolok a média nagyságos asszonyról és az ő kétdimenziós teremtményeiről. Az álompárok álomtalan életéről. Az adakozó lelkű szárnyatlan gagyiwoodi hírességek szárnyatlanságáról. Meg rólunk, akik nem vagyunk hülyék, bármennyire is szeretné a bulvármédia...

Friss topikok

Linkblog

Újraolvastam az előző bejegyzésemet. Meg a kommenteket. És szomorú letten, a fenébe is! Pedig péntek van, jön a hét legjobb része, amikor önmagam lehetek. Pihenhetek, gondolkodhatok, írhatok, megoszthatom magam a barátaimmal, és csak Citaként, se tanár, se kórházi látogató, se elfoglalt ügyeit rohangálva intéző honpolgár nem kell, hogy legyek... csak Cita. Naná, hogy ez a hét legjobb része!!!

De ami fojtogat, akkor is kiírom magamból, ha péntek, ha nem péntek van ma. A szomorúságot meg kell élni, bele kell zuhanni, mélyen, teljesen, hogy kimászhassunk belőle.  Nem tudom, meséltem-e, hogy tanár vagyok. Író ÉS tanár. Sok száz gyerekem van. Ha egy tanár komolyan veszi a feladatát, az kicsit szülő is. Én nem csak kicsit szoktam szülője lenni a srácaimnak. Ez alkat kérdése, én meg nem tudok nem mindent odaadni egy órába. A kölykök meg érzik ezt, és annál is többet visszaadnak, mint amennyit én adok nekik. Jó kis "üzlet" ez. Olyan szeretet-szerű üzlet.

Tudjátok, a szívem megszakad, hogy mennyire eltávolodtak a felnőttek a mai kölyköktől! Ez már nem kilométerben mérhető. Ez már nem is ugyanaz a bolygó. Talán galaxisok választják el a generációkat. Szülők és csemetéik között mindig is űr tátongott. Ez természetes. De ezek a külön galaxisok, köztük a jéghideg, néma és sötét űr... ez most más.

A gyerekek már nem gyerekek. Csak jogilag azok, tizennyolcéves korukig. De amit látnak a világból, attól nagyon gyorsan elveszítik az ártatlanságukat. És ez nem a szüzességről szól. Az ártatlanság a fontosabb a kettő közül. Az együgyűség elvesztése. Írom valahol (már nem is tudom, melyik könyvemben), hogy a gyereklét legszebb adománya az együgyűség. És én ezt szó szerint értem. Aki egy-ügyű, annak egyetlen ügye van, ÉLNI. A gyerekek csak élnek. Együgyű boldogságban, csak az adott pillanatot élvezve, de abból a pillanatból aztán MINDENT kiélvezve... Ez a boldogság. Hogy nem tökölünk azon, kit kell még felhívnunk, mit kell még megvennünk, hol és kinek kell valamit megtennünk. A jövőn agyalni állandóan, az nem boldogság. A pillanat élvezete, gondolkodás nélkül, mosolyogva, úgy, hogy nem is tudjuk, mosolygunk, az a boldogság. És a gyerekeink is kezdik elfelejteni, milyen érzés csak a pillanatot élni. 

Csupa csábítás, csupa megvehető álom az élet. A gyerekeké is, hiszen a kereskedelem, a média is rájött, a szülők MINDENT megvesznek a srácaiknak. Amit pénzért kapni lehet, azt a gyerekek akarják, a szülők pedig megpróbálják meg is venni. Soha nem élt az emberiség ilyen veszélyes korban. Az emberi önzés adott, mindig az volt, de nem volt ennyi lehetősége kiélni azt. Most van. Mindent meg lehet venni. Tárgyakat. Mindenféle tárgyat, amit csak az emberi fantázia kitalálhat. Embereket is vehetünk. A testüket, a gondolataikat, a munkájukat... bármit.

Konrád György írta valahol: a kisgyerek önzése, mint az őszibarack, gusztusos. Igen, egy ideig az. Mert olyan kis édes. Aztán felnő, és már nem olyan édes. Már elvárnánk, hogy fogja vissza magát. De hogy tehetné, ha az értékrendje már kialakult, és az a legfontosabb igazsága, hogy mindenhez joga van. Jogai vannak, kötelessége meg nincs. Ezt tanulta gyerekként. Beléivódott, összenőtt vele, élete alapköve lett. És itt a vége. Mert a felnőttek hiába papolnak neki, csak érteni képes a szavakat, érezni nem tudja az igazságukat. Mint a vak, akinek egyre kétségeesettebb elszántsággal akarjuk elmesélni, milyen gyönyörű a napfelkelte. Ő meg, hallgat minket, bólogat, de nem érzi át, amit mondunk. Érteni tudja, érezni nem tudja.

A gyerekek is ilyenek ma. Már a gimnázium előtt szembesülnek a szexszel. Vagy a neten, vagy élesben. Aztán jön a pia, a részegen végigdülöngélt hétvégi bulik sora, persze előbb-utóbb belefutnak valamelyik kábítószerbe is, és... Huszonévesen már nincs mit várniuk. Mindent kipróbáltak, amit nem, arról is hallottak már... üresen élni, remények nélkül, a pénzt hajtva, minden hétvégét átbulizva, ez kiöli az ártatlanságot. A fantáziát is. Ezért olvasnak olyan keveset. Ugyan, mit is adhatnak a betűk a Dolby hanghatású, 3D térhatású, szupersztáros filmek mellett? 

Sajnálom a gyerekeimet, és segíteni se tudok nekik. Ők a vakok, én meg gagyogok a napkeltéről, vagy ők akarják megértetni velem, mi a jó az életvitelükben, de én még egy nyamvas füves cigit se szívtam el soha... erőlködöm, a semmiért. Igen, két galaxis, jóóó messze egymástól. És az egyetlen képzeletbeli híd a kettő között, a PÉNZ. Na, annak sikerül átívelnie a távolságot. Az érzelmek meg, maradnak ott, ahol vannak, végtelen távolságra egymástól, és mindenki úgy boldogul, egyedül, ahogy tud. Vagy ahogy NEM tud...      

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gagyiwood.blog.hu/api/trackback/id/tr842337230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cody UK 2010.10.01. 15:49:36

Hat igaz amit a szulok mondtak es az idosebbek hogy ''Bezzeg az en idoben'' most mar en is ott tartok hogy hat igen amikor en voltam olyan idos mint a mai fiatalsag hat nem voltak ennyire eldurvulva, korcsosodva.Szepen fogalmazva :)
Ma mar mi a trendi , csinaljunk gyereket 14-16 evesen felrugva az eletunket es ott hagyva az iskolat persze felbe es elni egy semmilyen eletet , se tudas , karrier es minden almot feladva elni mert ha gyereked van akkor nem kell el menni dolgozni es kaphatod a segelyeket amit az ado fizetok penzebol megy persze akik rendesen nap mint nap megdolgoznak a kis penzukert.A bunosesrol nem is beszelve, a gyerek tenyleg agresszivabba valank a sok durva , veres, 3D-s jatekoktol es amit amugy is latnak hallanak a vilagban. Korai dohanyzas, fu, es egyeb dolgok. Magyarorszagon is meg vannak az ilyenek de itt kint meg tobb szornyuseget latok mindenap Londonban. Itt kint nagyon elszaporodtak a gyerek bunozok , azaz a bandak akik nem tobb mint 10-11 eves kis szarosokbol all. Metro allomosokon tamadjak meg az embereket altalaban vagy parkokban este. 1 ember mit tud tenni egy csapat kis bunozo ellen, hat semmit ha nem hagyod magad akkor meg az is lehet hogy ott is maradsz, mert ezek mar komoly fegyverekkel maszkalnak. Lasd anno Budapesten a Keleti Palyaudvart rettegesben tartotta egybb kessel , es nem is keves embert keselt meg es jutattot korhazba, meg nem is olyan reg ugy 2-3 eve es ez csak 1 gyerek volt, akkor kepzeljetek el kedves Gagyifold Lakoi hogy ha tobb van belole es csapatban mennek. Ugyan ugy ervenyes ez a tinikre is. Nagyon sokan bezarkoznak a vilagba es ugy mond a sotetseg a baratuk lasd ''Emo'' Ez a stilus nem lenne roszz es nincs is vele semmi bajom akik normalisan viselkednek es kepviselik, de vannak azok az elvetemult stilus imadok akiktol meg az utcan is megijedek, komolyan. Szoval en mar nem leppodok meg semmin sem igazan ezen a vilagon, mert ugy ahogy van ''ELKURTUK'' ahogy ezt Gyurcsany is megmondta anno. Tovabbi szep napot !

kaltib 2010.10.01. 20:37:22

@Cody UK: Na végre eljött a nap Imi amikor nem egy véleményen vagyunk!Én értem amit te mondasz,de gondolj vissza!Te vagy én, vagy bárki akit mindketten ismerünk ártatlanok voltunk???
Nem szívtunk el dugiban tizen pár évesen egy cigit??? vagy nem sorolom inkább...:D
Dehogynem, csak az volt a más bennünk, régiekben, hogy volt "családunk", akik akármilyenek is, de tudtuk, hogy számíthatunk rájuk!Volt értékrendünk!A mostani tiniknek is van, csak "elkurvult"!
Az emoról meg inkább nem írok semmit, mert csak felmegy az agyvizem!Nics velük baj,csak kérdem én egy gyereknek mitől van világfájdalma!

Citamama!Eddig ez volt a legkirályabb cikk!Grat!

Cody UK 2010.10.01. 20:52:31

@kaltib: Hat ez termeszetes milyen lenne a vilga ha mar mindenki egy velemenyen es gondolkodason lenne bartom Tibi. Hat igen nem mondom es mondtam hogy mi anno artatlanok voltunk mert nem , mi is meg csinaltuk es csinaljuk a mai napig a hulyesegeket , a cigizes,pialas, stb. Csak mi meg tudjuk ill. tudtuk mi a hatar , a mai tinik mar nem ismerik e szot vagy annak jelenteset. Hat igen az Emo.. az egy kuldon faj .. ha ha ha. En sem mennek bele. Lehet az vegen meg en is Emos lennek..na ez csak vicc volt... hihi. :) Azert egyszer szivesen elbeszelgetnek egy ilyen vilag fajdalommal teli Emos tinivel vagy aki kisse el van borulva. Ja es most kisse megkonnyebultem hogy latom fent van a kommentem , mert mire megirtam az nem 1 perc volt a mondando valom es hat ez a franya gep meg pont akkor kapcsolt ki mikor ra nyomtam kuldsre es tiszta ideg voltam miatta..de most mar latom meg van .. hihi

gagyiwood 2010.10.02. 11:01:52

Nem nagyon tudok mit hozzátenni, minden lényegeset kiírtam magamból. örülök, hogy éreztetek ti is valamit, miközben olvastátok. Csak ennyit akartam. Közösen érezni, gondolkodni, hátha ez elindít valamit. Hogy ha sokkal-sokkal többen éreznénk ugyanúgy, akkor tennénk is ellene, nemcsak agyalnánk rajta. Mert az agyalás csak nekünk jó, a kölyköknek nem segít semmit. Engem nem fognak olvasni. Nincs idejük olvasni. Sok a bulizni való, rohanni kell. Nincs ez így jól...

Krimhild 2010.10.02. 12:12:53

Nagyon igazad van, Cita, sajnos. Ennél a konzum társadalomnál nincs is rosszabb. Szülő legyen a talpán, aki képes a csemetéjének nemet mondani, vagy meggyőzni őt, ha a 2 és fél éves! cseppnyi gyerek nem akar inget felvenni, mert neki póló kell, egy bizonyos, autókkal. És természetesen tele a szobája minden elképzelhető játékkal és mindannyian kényeztetjük. De szerencsére arra is nevelik, hogy ossza meg a gumimacijait a szülőkkel és a nagyival, hogy nem mindig lehet a bevásárlóközpontban lévő és nagyon csábító mozdonnyal utazni, mert az pénzbe kerül, s most épp nincs apró, vagy hogy mit szabad vagy nem szabad tennie. Minden kicsi és nagyobb gyereknek türelmes szülőt kivánnék, aki nevel, de nem csak nevel, hanem éli is azt az életet, amit a csemetéjétől elvár majd. Nem irigylem a mai fiatalokat, nem könnyű a helyzetük.

zsanna52 2010.10.03. 19:23:32

Üdvözöllek bennetek, Citát külön is. Ehhez a cikkhez muszály hozzászólnom. Sajnos nagyon szomorú a helyzet. A sexuális érdeklődés már nagyon komolyan megindul a 11-12 éves korosztálynál. Oly mértékben, hogy részt is vesznek komoly ivászatokon, bulikon, s erre büszkék is, szégyenérzet nélkül vállalják a züllésüket. A szülőknek hazudnak (persze könnyű, ha nem ellenőrzik szigorúan, hogy hová is megy a porontyuk éjszakára), a bulis felvételeket felteszik a You Tube-ra, s ezzel "dicsekednek" az osztálytársaknak.Tanárként dolgozom, így szinte naponta szembesülök ezekkel a problémákkal. A szülők -- akik nagyon is felelősek ezekért a problémákért -- időnként megrémülnek, de a legtöbbjük nem csinál belőle nagy problémát. Ez országos és világprobléma is egyben. Nagyon komoly erkölcsi nevelésre lenne szükség. Igy is már az utolsó percben vagyunk. Természetesen ehhez nagy társadalmi összefogást kellene, nyugodtabb anyagi háttér, megbizható munkahelyek, kiszámítható jövőkép.
süti beállítások módosítása